Miljökonsekvensbeskrivningen är beslutad i juni 2023 för Försvarets antennsystem på Odensholm

Som vi tidigare berättat planerar det Estniska försvaret att bygga ett antennsystem med tillhörande anläggningar på Odensholm. Två höga antenner ska uppföras mot havet på Kråklundsbackan. Masterna har ankare, balkari marken och är omgivna av trästaket med en minsta storlek på 90 x 90 m. 
Tre mindre antenner med en diameter på ca 5 m, masthöjd på 4,6 m kommer att uppföras sydost om Lihlhamneoch de ska också omges av fyrkantiga staket. En upphöjd antennbas ska byggas till dessa. I ett stort område runt antennerna ska alla träd som överstiger 4 meter avverkas. Det planerastvå byggnader i Bien. Strax sydväst om radarmasten, invid Byalagets tomt,ska solcellsparken och vindkraftverket uppföras. Vindkraftverkets höjd från marken till bladets högsta spets blir max 24 m. 

Antennsystemet kommer att anslutas med jordkablar till kommunikationsledningsanläggningen belägen vid Lihlhamne, som i sin tur kommer att anslutas till elverket vid radarstationen. Kabeldiken med en bredd på ca 1 m grävs för jordkablarna. Nya vägar kommer att byggas i liten skala, allmänt befintliga etablerade vägar/leder ska användas i första hand.
Odensholm är ett landskapsreservat med syftet att skydda öns unika geologiska värden, växtvärlden samt häcknings- och rastplatser för fåglar. Ön är tillsammans med kusthavet kring ön en del av Nõva-Osmussaars fågel- och naturskyddsområde som ingår i det europeiska Natura 2000-nätverket. Ön är dessutom ett skyddat våtmarksområde enligt Ramsarkonventionen. 


Byalaget vill skydda natur natur, fåglar, flora, livsmiljöer och det kulturella arvet

I juli 2020 fick Odensholms byalag veta att det Estniska försvaret planerade antennanläggningen och Miljökonsekvensutredningen startade. Eftersom Byalaget äger Erkas tomt i Bien blev vi en part i utredningen.

Under tiden Miljökonsekvensutredningen togs fram åren 2021-2023 har byalaget ställt frågor till berörda myndigheteroch vi har lämnat ett yttrande bl a om bedömningar av de planerade anläggningarnas miljöpåverkan.

Vi har framfört att vi inte vill att försvarets planer genomförs och att ön bevaras fullt ut som Natura 2000-, Ramsarkonventions- och landskapsskyddsområde, för att skydda dess natur, fåglar, flora, livsmiljöer och det kulturella arvet.

I december 2021fick vi ett brev från myndigheten som ansvarar för utredningen.

De skriver att det är ”oundvikligt” att anläggningarna måste uppföras på Odensholm. Våren 2022 uttrycker de berörda myndigheterna att ”planen måste genomföras med syfte att säkerställa nationell, internationell och befolkningens säkerhet och att det är ett prioriterat projekt för allmänheten.”

Vi förstår att det verkligen inte är ett bra säkerhetspolitiskt läge för byalaget att framföra detta när Ryssland driver ett förskräckligt krig i Ukraina som inte är värdigt Europa år 2022.

Vi har i alla fall försökt.

MKB innehåller förmildrande och kompenserande åtgärder

I december 2022 blev Miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) offentliggjord och i juni 2023 beslutade den ansvariga myndigheten, Tarbijakaitse ja TehniliseJärelevalveAmet, attdenna MKB gäller för byggnadsprojektet. De miljövillkor som ställs i MKB-beskrivningen ska uppfyllas och de blir villkor i byggprojektet.
MKB är ändå bra och ambitiös.Det planerade antennsystemetär beläget i ett område med många olika naturvårdsvärden och restriktioner.Besiktning, underhåll, övervakning och uppföljning beskrivs. Vi är nöjda med att det bara planeras ett vindkraftverk och att det, liksomsolparken, placeras längre bort från vår tomt. 
MKB har bedömt att när det gäller fågelområdet Nõva-Osmussaare kommer den planerade verksamheten inte ha en negativ inverkan på bevarandemålen för fågelområdet, om de föreskrivna mildrande åtgärderna genomförs. Exempel på förmildrande åtgärder för fåglar och växter är Avverkning av träd får inte göras under fåglarnas häckningstid 15 april-20 juni. Störande arbetensom grävning av kabeldikenfår inte göras i närheten av havsörnsboet under tiden 15 februari-31 juli. Vindkraftverket och antennerna måste göras synliga för fåglar.Vid grävning av kabeldiken ska skyddade växter grävas upp tillfälligt och återplanteras när diket fylls igen. (Verkar dockorealistiskt på den magra och steniga mark som finns på Odensholm) Exempel på övervakande åtgärder ärGöra radarundersökningar av landfåglar, under vår- och höstflyttning, under 2 år efter det att vindkraftverket byggts. Räkna döda fåglar invid antennerna under vår- och höstflyttningsperiod samt under sommarhäckningen.Efter 2 år övervaka återhämtningen av växter och livsmiljöer på platser där kabeldiken har grävts.
Men när det gäller Natura2000 skyddet konstaterades det dock att det inte är möjligt att genomföra den planerade verksamheten utan att det skulle få negativa effekter. Man var tvungen att göra ett ”Natura-undantag”. En plan för kompensationsåtgärder har tagits fram för tre olika typer av livsmiljöer (ängar) som förstörs eller skadas i liten skala vid anläggningsverksamheten.Man ska återskapa och restaurera livsmiljöerna för de tre typerna av ängargenom att bl a ta bort buskar och träd. Planen anger förutsättningar, ansvariga personer, tidsplan, förväntade kostnader etc. Byggverksamheten får inte påbörjas förrän dessa kompensationsåtgärder har genomförts.

I frågan om kulturarv ger MKB rekommenderade åtgärder. Om man under byggnationen finner arkeologiska föremål, människoben eller ett arkeologiskt kulturlager ska man i första hand utgå från kulturminnesskyddslagen. Man ska stoppa arbetet, bevara platsen i oförändrad form och omedelbart underrätta kulturminnesnämnden och kommunen. 

Lotta Odmar för Odensholms

byalags styrelse