Sommarresan

Odensholms byalags medlemmar hade fina soliga dagar på Odensholm i slutet av juli.

Familjen Erkas nilae, ankrade med segelbåten i Storhamne på fredagen i soligt väder medmåttlig västvind. Vi låg sedan ankrade säkert i fyra nätter utan problem. Första kvällen en promenadrunt Storhamne och ut till Näse. Mängder av vadarfåglar sågs som flyttade söderut igen. Mest var det Kärrsnäppor men också Spovsnäppor, Strandpipare, Strandskator och Storspovar. Väldigt fint att se dem när de åt frenetiskt i strandkanten på läsidan. En flock unga Gravänder simmade omkring i Storhamne. Två Ägretthägrar siktades i Skånvike. Tranorna både hördes i flykten och skådades också.

På söndagen och måndagen kom Sleipnir med familjerna Erkas galae, familjen Brus och en familj från Dalarna. Vi var totalt 16 personer, varav 5 barn. De flesta tältade och några sov i kommunens hus vid Storhamne.

Det var mycket torrt på ön. Det hade knappt regnat sedan i början av april. Gräset överallt var så kort som vi aldrig har sett det tidigare. Därför behövdes det ingen röjning på vår tomt i Bien eller heller på kyrkogården. Tomten såg bra ut och skrotbilen var inte kvar. Eftersom gräset var så kort syntes alla gamla husgrunder i Bien. Lättgånget var det när vi gick runt på ön. Men familjen Koppel kunde inte heller själva slå vall då gräset var så kort. Rita berättade att de redan nu måste köpa foder till främst den Skotska Höglandsboskapen. Det är ett bekymmer då foder är väldigt dyrt.
Vi får hoppas att regnet som sedan fallit från månadsskiftet juli-augusti kan bättra på betet för djuren.

Rita och Kristin hade plockat och fraktat en kubikmeterkalksten till kapellet. Vi får ta en kubikmeter kalksten per år. Så vi bättrade på och byggde upp lite mer på kapellgårdsmuren. Vi tog också mått på öppningar i muren och in till kapellet för att kunna förfärdiga ritningar till grindar för att hålla djuren utanför kapellet och gravgården. Den sista kvällen var det grillning för både små och stora. De små grillade en ansenlig mängd marshmallows. Därefter bastu och badtunna med bad i havets 18 gradiga vatten.

Lotta Odmar och Saga Adolfsson

lite bilder