Välkommen till Odensholms byalags hemsida

Geografiska koordinater  59º18’ nordlig latitud och 23º22’ östlig longitud


Odensholm 18-20 juli 2016

Välkommen att följa med på en gruppresa till Estland, med en dagsutflykt till Odensholm den 24-28 juli !
Byalaget ordnar en gruppresa till Estland och Odensholm den 24-28 juli för medlemmar i byalaget. Resan innefattar : Från Stockholm med M/S Baltic Queen 24/7 kl. 17:30
Ankomst till Tallinn 25/7 kl. 10:00, Buss från Tallinn till Hapsal,  Boende på hotell Fra Mare Thalasso spa i Hapsal 25/7 – 27/7 (2 nätter), Buss till Derhamn på morgonen 26/7 - utflykt till Odensholm under dagen med båt tur och retur som betalas av byalaget - buss åter till hotellet i Hapsal på kvällen., Buss från Hapsal till Tallinn 27/7, Från Tallinn till Stockholm med M/S Baltic Queen 27/7 kl.18:00, Ankomst till Stockholm 28/7 kl. 10:15
Priset per person om man väljer dubbelhytt/rum är 2221 SEK om man vill ha A-hytt (utsides)
och 2131 SEK om man väljer B-hytt (insides), Priset per person om man väljer singelhytt/rum blir 3316 SEK för A-hytt och 3136 SEK för B-hytt.
Priset för bussresorna blir runt 1000 SEK/per person, Resan kommer alltså att kosta mellan 4316 SEK – 3131 SEK per person.
Enligt offerten ingår middagsbuffé x 2 och frukostbuffé x 2 på båten och frukost ingår på hotellet.
Välkomna att följa med, kontakta Saga om du vill veta mer, fråga eller med anmälan : Saga Adolfsson tel 018-324301 eller 0767 717251 eller e-post: saga.adolfsson(at)telia.com.

-Byalagets 24:e årsmöte hölls i Österledskyrkan i Uppsala lördagen den 11 mars 2017. 52 vuxna och 4 barn var närvarande.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls, en ny suppleant valdes in och en styrelseledamot slutade efter mångårigt och uppskattat arbete för byalaget. Några nya medlemmar var också med oss på årsmötet. Medlemmarna fick information om köpet av Erkas tomt i Bien på Odensholm och planerna för hembygdsgården. Styrelsen har beslutat att ”Fonden för Jesu Kapell” byter namn till ”Fonden för Odensholms kulturarv”. Den ska nu bland annat användas för att söka bidrag för byggande av Hembygdsgården.
Saga berättade om den planerade gruppresan till Estland och Odensholm för medlemmar i byalaget. Den planeras bli den 24-28 juli, med en dagsutflykt till Odensholm. Se mer info ovan. Samma vecka som gruppresan är kommer vi att ha en ”arbetsvecka” då vi bland annat kommer att röja och inventera tomten.
Läs årsmötesprotokollet Klicka Här
Efter den formella delen av årsmötet
informerade Göte Brunberg om projektet, om DNA-analys kan klarlägga estlandssvenskarnas ursprung? Det var intressant. Det finns en Facebookgrupp ”Estlandssvenska DNA-anor” för detta. Vi visade foton från sommarresorna 2016,  kartor och bilder på tomten som vi köpt på Odensholm. Det fanns möjlighet att titta på, och få, foton, kartor, CD-skivor bl a ”Hildas minnesbok”, ”Sigges brev”, historikhäften, med mera, och lämna ett bidrag till byalagets fortsatta verksamhet och till hembygdsgården.
 - Som alltid fick vi god mat, denna gång hembakta matpajer, surkål, sallad, bröd, fika och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till med olika saker, så mycket! Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar kapellmästare Bertil Adolfsson och Thord Jansson på saxofon för proffsig fin musik!
 - Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.

Odensholms byalag har köpt en tomt på Odensholm - för framtiden!

Erkas tomt i mitten                                               Köpekontraktet undertecknades den 4 oktober i Hapsal                         Erkas tomt i Bien på Odensholm

Odensholms byalag har köpt en tomt på Odensholm - för framtiden!
Byalaget har länge velat ha en plats på Odensholm för de kommande generationerna och för att vara delaktiga i öns utveckling. Nu kan detta äntligen bli verklighet, tack vare vårt köp av Erkas tomt i Bien.
Vi var fyra personer från styrelsen som var med när köpekontraktet undertecknades tisdagen den 4 oktober hos notarien i Hapsal. Nuckö kommuns kommundirektör Triin Lepp undertecknade kontraktet som säljare och vår ordförande Saga Adolfsson undertecknade kontraktet som köpare för vår estniska del av Odensholms byalag. Enligt kontraktet ska en byggnad vara färdigställd inom fem år. Allt har gått väldigt bra och vi är glada att Nuckö kommun har varit så tillmötesgående i frågan. Vi är även djupt tacksamma för den hjälp vi har fått av Lea Stroh och Göran Hoppe.
Byalaget äger efter undertecknandet en tomt på 3962 kvm i Bien på Odensholm. Vi är övertygade om att alla våra medlemmar är glada för att vi har kommit såhär långt och styrelsen tar gärna emot förslag om hur vi går vidare. Redan nästa sommar skulle vi kunna börja röja och inventera tomten. Det känns mycket glädjande att vi nu, tack vare tomtköpet och det kommande husbygget, kan bevara en del av våra förfäders kultur för framtiden och återknyta till våra rötter på Odensholm, men också ha kvar en plats på ön för de kommande generationerna och för att vara delaktiga i öns fortsatta utveckling
Läs mer klicka Här 
 

Odensholm, folkskolan

- Sprid Odensholms Facebooksida bland era släktingar och vänner!
Se länk här: Facebook Odensholms byalag

- Inspelningar och samlingar på CD och DVD: Kontakta byalaget vid intresse av dessa, på e-post: info(at)odensholm.se. Lämna gärna ett bidrag till byalagets fortsatta verksamhet.
- Inspelningar på holmbomål.
Byalaget erbjuder inspelningar på CD där Walter Erkas berättar, delvis på holmbomål, om livet på den estlandssvenska ön.
- Samling av bilder, dokument och arkivmaterial:
Byalaget har också sammanställt och uppdaterat
en DVD som innehåller en samling av gamla fotografier, nutida fotografier, foton av föremål från evakueringen, kyrkoböcker 1782-1930, ritningar, teckningar, kartor, arkivmaterial, historiksammanställningar med mera.
- Hildas minnesalbum, som byalaget har sparat på CD, är ett litet album med verser som Hilda Erkas har haft. Det är en del religiösa verser, men även andra, skrivna med omsorg av olika personer från Odensholm. De är noggrant undertecknade med datum, daterade mellan 1917 och 1920.
Hilda Erkas, föddes 1895 på Odensholm. Hon kom till Sverige 1943, med sin bror Voldemar och hon levde tillsammans med hans familj, på Ormön i Öregrunds skärgård. Det sas att hennes fästman var Axel Stavas, som också var född 1895 och som drunknade i en olycka utanför Odensholm 1921. Sedan förblev Hilda ogift fram till början av 1960-talet då hon flyttade till Småland och gifte sig med Julius Brus f.1891 som var änkeman. Julius dog 1976 och Hilda 1977. Ur Hildas minnesbok nedan:


Utflykten till Ormön i Roslagen 23 augusti 2015
Odensholms byalag och familjen Erkas arrangerade en utflykt till Ormön i Roslagen den 23 augusti med anledning av minnesåret då det var 70 år sedan flykten från Estland. Ormön ligger i norra Roslagen, strax söder om Gräsö. På Ormön var flera Odensholmsfamiljer bosatta under sin första tid i Sverige. Av de sju familjerna från Odensholm, Brus, Greis, Erkas, Marks, Nibondas, Niggors och Stavas, var det medlemmar från sex av familjerna som bodde på Ormön. Utflykten startade med båten Sunnan Express från Herräng redan kl 08.00 på morgonen. Efter en kort promenad till familjen Erkas gård, samlades vi på logen. Vi var drygt 60 personer närvarande, och det var en mycket uppskattad utflykt! Vi delade ut ett häfte som bland annat innehöll flyktberättelser och förteckningar över befolkningen på ön 1943-44 och vilka båtlag de flydde med. Av deltagarna på utflykten var det 13 personer med som hade bott som barn på Ormön. Saga Adolfsson berättade om Ormön och personer som bott på ön berättar för oss och frågor besvaras. Det var intressant och rörande att få en inblick i hur det var när de levde så många familjer tillsammans, och höra berättas om olika kuriositeter som det var delade meningar om……Läs mer om utflykten KlickaHär och de fler foton Klicka Här
  
Flyktbåten                                                                       Lunch i solen på Erkas gård                                            Hemfärd med Sunnan Express

 -Konserveringen av Jesu Kapell är nu klar!  Högtidlighållandet för den avslutade konserveringen av Jesu Kapell hölls söndagen den 5 augusti 2012 i strålande sol. Projektet har pågått under åren 2006-2012. Vi är glada och stolta att vi har genomfört restaureringen av Jesu Kapell. Vår projektledare Lea Täheväli Stroh har med sin stora kunskap, entusiasm och alltid positiva inställning lagt ner mycket arbete under åren som möjliggjort att restaureringen blivit så lyckad. En orsak till att vi har restaurerat kapellruinen är att vi vill bevara en del av våra förfäders kultur för framtiden och återknyta till våra rötter på Odensholm. Våra släkter har bott på Odensholm i många hundra år, vi vill också i fortsättningen ha kvar en plats på ön för de kommande generationerna och vara delaktiga i Odensholms utveckling. Odensholms gamla invånare, deras ättlingar och närstående, har på olika sätt präglats av kulturen som fanns på Odensholm. Nu är kapellruinen konserverad, men det som gjorts måste ändå vårdas och underhållas framöver. Muren runt kyrkogården ska byggas klart, kyrkogården ordnas och ytterligare buskage tas bort. Vi var över 100 personer som deltog i högtidlighållandet och besökte ön denna dag. Det var många medlemmar i byalaget från Sverige som deltog och också personer från Estland. Byalaget hade ordnat båtresor från Derhamn, med båtarna Arabella och Sleipnir. Runöjalan kom från Hapsal. Båtresan ut till ön gick bra, dock med lite sjö. Till eftermiddagens återresor lade sig sjön och havet låg nästan blankt. Runöjalan hade hissat sina segel vid återresan och seglade stolt ut på havet. Tacksägelsegudstjänst hölls av prästerna Fredrik Linder från Sverige och Kaisa Kirikal från Estland. Det var tal och presentationer på svenska och estniska av bland andra: Annika Kapp, kommunordförande, Saga Adolfsson, ordförande i Byalaget, Lea Täheväli Stroh, projektledare för konserveringen, Ülo Kalm, chef för Aibolands museum och ledamot av Nuckö kommunfullmäktige. Saga Adolfsson mottog ett förtjänsttecken från Nuckö kommun för genomförandet av konserveringen av Jesu Kapell. Vi sjöng psalmer och estlandssvenska sånger under ledning av Bertil Adolfsson. Jüri och Taavi från restaureringsfirman Säästvad Ehituslahendused OÜ spelade gitarr och sjöng ett par vackra estniska folksånger. De som besökte ön hann  med att promenera på ön innan hemresan, och också ta ett dopp i havet där vattentemperaturen var ca 18 grader. Både TV och tidningar från Estland var med, och det visades reportage på estnisk TV redan samma kväll. Läs om projektet Klicka Här.

Projektledarens hemsida med projektplan och rapporter: Leas hemsida

Tidigare nyheter, klicka här


Juli 2015

Kärrsnäppor på Sånna sia juli 2015

Juli 2014:Tre veckors kalv av Skotsk Höglandsboskap, Kapellet med nybyggd kyrkogårdsmur,                        Fårspår i sanden  i Storhamne

- Gamla foton från Eesti Filmiarhiiv, stämningsfyllda foton från 1930-talets Odensholm, se alla foton Klicka Här 

Fiske på Odensholm 1937, foto EFA.0-130632,                 Jesu kapell 1932,  EFA.1-8814      Nibondas Rigårdn 1932, EFA.1-8818
 
Foton från sommaren 2013

Foton från högtidlighållandet för den avslutade konserveringen av Jesu Kapell  söndagen den 5 augusti 2012. Från vänster: 1.Prästerna Kaisa Kirikal från Estland och Fredrik Linder från Sverige. 
2.Svenska segelbåtarna Q-RA och Jennifer
² , Odensholmsbornas båt Sleipnir och Runöjalan i Storhamne. 3. Festpubliken i det konserverade Jesu Kapell.

fr vänster: 1. Norda Sia,  2. Projektledare Lea Täheväli Stroh och byalagets ordförande Saga Adolfsson. 3.Ett hundratal personer, både från Sverige och från Estland var på Odensholm den 5 augusti.    

Foton  från veckan före midsommar  2012: Från vänster: 1.Plantering av gul fetknopp, 2. Mörkbukig Prutgås,   3. Får vid Västlekreken                       
     
  Jesu Kapell 1939 , foto Eesti Rahva Muuseum i Tartu. Torskfiskebåtarna i hamnen 1926, foto från SOV:s bildarkiv. Måjaken (fyren) 1927, foto ERM, Tartu.

Segelsystem för ”kilo-båt” från Odensholm, Nordiska Muséet E.U.40023.  Detalj , Bien, fr karta över Odensholm, Eesti Ajalooarhiiv EAA.3724.4.695.   Klinten juli 2010 .
 
S
ommaren 2009: Måsar flyger över Älodappen .           Den nya tornvimpeln på kapellets skyddstak.       Det nya Infohuset och bryggan i Storhamne, foto Ülo Kalm.
     
      
 Föremål från Eesti Rahva Muuseum i Tartu: Nötteskor, Skåp fr Marks trol. byggt av vrakgods och Sälharpun av äldre modell. Foton från ERM

”Flat som en bricka ligger holmen och tycks flyta på vågorna med sitt fyrtorn längst norröver och ungefär på mitten det lilla bländvita kapellet med sin nålvassa spira……. En ensam mångstammig rönn, mer en buske än ett träd, står invid Kapellet och säges jämte detta utgöra ett viktigt sjömärke. ” Ur Sven Danells bok Guldstrand. 


År 1905 seglade Anders Zorn, Albert Engström och den finske målaren Axel Gallén till Finland och Estland i Anders Zorns berömda kutter Mejt. Besöket på Odensholm, som gjorde starkt intryck på Anders Zorn, finns beskrivet i Albert Engströms bok ” Mitt liv och leverne” och i en separat artikel som publicerades i tidningen Strix. I boken skildras inseglingen till Odensholm, där kapellets betydelse som sjömärke beskrivs : ” I går kommo vi hit i den börjande skymningen. Under långa timmar av stiltje hade vi sett den lilla öns kapell och fyrtorn hägra i vår kurs från Baltischport , där barbarer i gendarmuniform sökt göra vårt liv surt…… Alltnog vi närmade oss Odensholm. Ön är skyddad av fästningsverk, byggda av istidens ingenjörer, en ringmur av grund med små kryphål emellan, där inseglingen är hasard, om man inte voro i besittning av de hemliga korten, och det voro vi icke…….Vi hissade lotsflaggan…..Båten lägger till längs Mejt, och lotsen stiger ombord. Hans gång på vårt däck är stolt som en vikings och med sina nakna fötter går han säkert som på sitt eget stuggolv. Lova , falla, lova, falla, och under det han lotsar oss in i hamnen, lär han oss vägen ut därifrån, vårt nästa behov. – Här på stranden ser ni tre stora stenar. Då ni seglar ut skall kapellet vara i linje med den mellersta stenen. Strax till vänster om kapellet står en rönn. Tar ni den rönnen i linje med stenen, så går ni på grund.”

Senast uppdaterad 2017-04-23      Kontakt:  .